HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

A nyílt forráskód története

2011.02.27. 21:34 Hapax legomenon

A nyílt forráskód mozgalmát a három operációs rendszer – UNIX, GNU, és Linux – fejlesztése alapozta meg. A nyílt forráskód a kezdetektől kéz a kézben járt a három operációs rendszerrel.

A UNIX gyökerei a késői hatvanas évekig nyúlnak vissza, amikor a  Bell Labs és az MIT közös vállalatot hozott létre egy új operációs rendszer létrehozására, ami eleinte a Multics nevet viselte. Az ott folyó munkát alapul véve néhány programozó megalkotott egy operációs rendszert, amit UNIX-nak neveztek el, és meglátásuk szerint felhasználói szemmel nézve rugalmasabb volt, mint elődei. A felsőoktatási intézmények a UNIX forráskódját lényegesen barátibb áron vásárolhatták meg, mint az üzleti és kormányzati szervezetek.

1975-ben  Ken Thompson, két másik hallgatóval – Bill Joy és Chuck Haley – együtt, Berkeleyben  beiratkozott a University of California egyetemre. 1977-ben a trió terjeszteni kezdte a BSD-nek (magyar BSD blog) nevezett, nyílt forráskódú UNIX verziót. A következő évben kibocsátották az operációs rendszer frissített verzióját, 2BSD néven.

Az MIT Artificial Intelligence Lab is indított hasonló kezdeményezést, a kódot az ő programozóik is továbbfejlesztették. Egy programozó, Richard Stallman alapította a GNU projektet, 1984-ben. A GNU General Public License megengedi a felhasználók számára a kód módosítását és a továbbfejlesztett verzió azonos licensz alatti továbbterjesztését. A GNU operációs rendszer kernel híján volt, amíg Linus Torvalds ki nem fejlesztette a Linux kernelt. A Linux kernelt 1992-ben integrálták a GNU operációs rendszerbe.

Idővel a Linux egyre kifinomultabbá vált,  köszönhetően a programozóknak, akik a kernel fejlsztésén ésprogramok Linux alá adaptálásán dolgoztak. A következő évek során mind több és több kereskedelmi és továbbfejlesztett Linux verzió látott napvilágot; többek között a Red Hat, a Mandriva, és a Novell jóvoltából. Mindazonáltal a Linux továbbra is ingyenes, nyílt forráskódú szoftver.

Szólj hozzá!

Címkék: linux open unix nyílt richard gnu source forráskód stallman

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr912696060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása