HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

A nyíltforráskodú szoftver a XX. század legnagyobb sikere

2011.10.12. 09:00 tuxman

Waldemar Pawlak, lengyel miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter egy közelmúltban rendezett konferencián azt nyilatkozta, hogy a FLOSS, azaz Free and Open Source Software a XX század legnagyobb sikere. A politikus "The Role of Open Source Software in the innovation economy" címmel tartott előadást Varsóban.

A nyíltforráskód mozgalom szerinte megváltoztatta a világot, és világosan érzékelhető, hogy az a vágy és elképzelés, amely mindezt életre hívta, új ötleteket, új projekteket és sikereket hozott, többek közt kiemelte a Linux operációs rendszer 20 éves évfordulóját és a Wikipédia internetes enciklopédia sikerességét.

Hozzátette, a nyílt forrású megoldásokkal az állami szektorban sok helyen lehetne professzionális módon megvalósítani a működést, ám ehhez hiányzik a hajlandóság, és az emberek jellemzően nem veszik a fáradságot, hogy a megszokott kereskedelmi megoldásokon felül mást is megismerjenek.

A lengyel gazdasági minisztérium egyébként alaposan kiveszi a részét a nyíltforráskód népszerűsítéséből, hiszen áttérésük óta Drupal rendszert használnak tartalomkezelő rendszerként, csoportmunka irányításra pedig a PHPProject webalkalmazását veszik igénybe. Az asztali gépeik közül is sok helyen már desktop Linuxot futtatnak. Varsóban pedig már ezenkívül is több helyen alkalmaznak nyíltforráskódot, például a lengyel értéktőzsde is egy Linux alapú, PHP nyelvű és PostgreSQL adatbázis motorra épülő rendszerrel oldotta meg az online kereskedést.

A lengyel miniszterelnök-helyettes kiemelte még, hogy a FLOSS szerinte olyan szimpatikus elveket, és jó megoldásokat kínál, amelyekre támaszkodva a XXI. században is hatékonyan lehet majd problémákat megoldani.

Szólj hozzá!

Címkék: lengyel floss waldemar pawlak

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr303295409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása