HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

Szerkesszünk könnyen PDF állományt

2011.09.15. 11:00 tuxman

A nyíltforrású LibreOffice programot használva sokszor fel sem tűnik, hogy ez az ingyenes csomag milyen sok hasznos funkcióval is rendelkezik valójában. Most ahhoz igyekszünk tippet adni, mit lehet tenni, ha egy már kész PDF állományt kellene utólag mégis változtatni.

A PDF állományba való exportálás LibreOffice (vagy a korábbi StarOffice, OpenOffice) segítségével már régóta rendelkezésre áll, megkönnyítve ezzel a minden platformon egységes megjelenítést garantáló kimenet készítését - külön telepítendő virtuális nyomtató nélkül. Ám ha PDF-et nem mi készítettük, nincs meg annak forrása, úgy a szerkesztésnél a Windows felhasználók elsősorban valamilyen fizetős segédprogramra, a Linux felhasználok pedig talán a PDF Mod segédprogramra gondolnak elsősorban, mint lehetőségre.

Pedig létezik ennek egy igen kényelmes módja is, ez pedig a LibreOffice Rajz (Draw) moduljához telepíthető PDF Import kiegészítő. Ez természetesen mind a Windows, mind pedig a Linux felhasználóknak rendelkezésére áll.

Telepítése után újraindítva az LibreOffice-t, a Rajz modulból már azonnal be tudjuk tölteni a PDF kiterjesztésű állományokat, és a kívánt objektumon való kattintással tetszőlegesen szerkeszthetjük is azokat. Lehet a szövegen javítani, objektumokat mozgatni, átméretezni, vagy akár további képeket is beimportálni. A változtatásokat tartalmazó kész mű aztán az Exportálás PDF-be menüpont segítségével menthető el.

Érdemes tehát alaposan megismerni az open source irodai csomagunkat, mert tudása igen-igen sokrétű, és ehhez talán egy jó olvasmány lehet az a jegyzet, melyet Blahota István, a Nyíregyházi Főiskola Matematika és Informatika Intézetének tanára készített, és amely 2011. júniusa óta szabadon és ingyenesen letölthető a szerző honlapjáról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr443222789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása