HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

Nagios: profi monitorozás

2011.06.20. 14:40 Hapax legomenon

Minél nagyobb számítógépes rendszer karbantartása a feladatunk, annál nagyobb szükségünk van egy monitorozó szolgáltatásra. A piacon többféle felügyeleti szoftvert kínálnak nagy cégek, sokszor horribilis pénzekért, azt azonban talán kevesen tudják, hogy létezik egy nyílt forrású, ingyenes megoldás is, a Nagios.

A Nagios először 1999-ben jelent meg, az eltelt idő alatt pedig rengeteg újítással bővítették. Mára több mint 1 millió felhasználója van, és egy nagy fejlesztői közösség, akik gondoskodnak arról, hogy a Nagios lépést tartson a világgal. A Nagios segítségével egész informatikai infrastruktúrákat felügyelhetünk távolról, akár a Balaton partján üldögélve, és a rendszer még üzenetet (e-mail, vagy akár SMS) is küld nekünk az esetleg fellépő kritikus hibákról. A hibaüzentek teszik lehetővé, hogy a hibára azonnal reagálni tudjunk és így megakadályozzuk, hogy a hiba hatását az üzleti folyamatok, a felhasználók, vagy az ügyfelek megérezzék. 

A Nagiosszal ellenőrizhetünk alkalmazásokat, szolgáltatásokat, operációs rendszereket, hálózati protokollokat, rendszer metrikákat és infrastruktúra komponenseket egy egyszerű eszköz használatával. Tehát mindent ellenőrzésünk alatt tarthatunk, amit egy rendszergazdának szükséges, ráadásul szinte bármekkora rendszerben. Az ismert Nagios használók mintegy 5 ezer szerver 40 ezer szolgáltatását ellenőrzik. Szinte minden platformról képes adatot gyűjteni, akár tűzfalon keresztül is. A kezelésre szolgáló webes felület pedig minden információt tartalmaz és könnyen kezelhető. (Nagios demo-rendszerek

A Nagios rendszer mivel nyílt forrású és ingyenes, ezért szabadon fejleszthető extra szolgáltatásokkal. Amennyiben az alap rendszer nem valósít meg valami funkciót, amit megkívánunk, felvehetjük a kapcsolatot a támogató közösséggel, akiktől biztosan kapunk segítséget.

Szólj hozzá!

Címkék: open nyílt source felügyelet forráskód nagios

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr533000338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása