HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

Nem enged Linuxot telepíteni a Windows 8

2011.09.26. 19:10 tuxman

A szabadszoftverek használóit, nevezetesen a Linux felhasználókat érintheti kellemetlenül az a nemrégiben napvilágot látott információ, miszerint a BIOS utódjaként emlegetett UEFI (azaz Unified Extensible Firmware Interface) legújabb változata nem engedélyezi a gyárilag telepített Windows8 gépeken más, például Linux operációs rendszer telepítését.

Úgy tudni, a Microsoft ragaszkodik ahhoz az elképzeléséhez, hogy az úgynevezett biztonságos bootfolyamat opció (Secure Boot) az UEFI legújabb változatában alaphelyzetben be legyen kapcsolva. Egészen pontosan a „Designed for Windows 8” logót alkalmazó gyártók részére ez egy kötelező előírás lenne.

A Microsoft illetékese a megkeresésre reagálva megerősítette a tényt, de hozzátette, a biztonságos bootfolyamat igen hasznos újításnak számít, és feladata a boot ellen irányuló vírus, illetve rootkites támadások elleni hatékony védelem. A duál bootos linuxos telepítésekkel kapcsolatban annyit mondott, bár kockázatosnak tartja, de természetesen ez a funkció a felhasználó döntésének megfelelően saját felelősségre akár ki is kapcsolható.

A probléma lényege abból fakad, hogy a biztonságos bootfolyamat csak olyan végrehajtható fájl futtatását engedélyezi, melyet egy nyilvános kulcsú kriptográfiai eljárással aláírtak, ezeket pedig magában a firmware-ben tárolják. Ám a Linuxok esetében ehhez egy GPL licenc hatálya alá eső bootloaderre lenne szükség, ami viszont így nem valósítható meg, vagyis patthelyzet alakult ki, és akkor még nem is beszéltünk az egyedileg fordított kernelekről.

Mindenesetre ha a helyzet nem változik, akkor a jövőben eggyel több dologra kell majd figyelnünk új számítógép vásárlása esetén.

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft linux boot secure windows8 uefi

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr83255933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása