HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

Szoftveróriások a Linux kernel fejlesztői között

2011.07.26. 11:33 ecoka

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a nyílt és szabad forrású szoftverek minősége elmarad a fizetős szoftverektől, de sok esetben a nyílt szoftverek minőségére nagyobb hangsúlyt fektetnek a fejlesztők, mint azt gondolnák. A Linux fejlesztéséből a világ legnagyobb szoftvercégei is kiveszik a részüket: az LWN.net készített egy listát, amely a Linux 3.0 fejlesztésében közreműködőket és a közreműködésük mértékét gyűjti össze.

Az első helyeken a Novell, Red Hat, az Intel és az IBM szerepelnek. Nagy meglepetést okozott azonban, hogy rögtön ezeket a cégeket követi a Microsoft. K.Y. Srinivasan, a Microsoft fejlesztőjének 343 változtatása nagymértékben hozzájárult a Microsofthoz köthető összesen 361 változáshoz, ami a Linux kernel javításának érdekében jött létre. A Microsoft ötödik helyen áll azon a listán, amely a változtatások számát veszi figyelembe.

A Microsoft főleg a Microsoft Hyper-V meghajtó tökéletesítésével járult hozzá a Linux fejlesztéséhez. A driver korábbi verziójának minősége nem volt kielégítő a Linux fejlesztői számára, de a jelenleg „megtisztított” változat már alkalmas volt arra, hogy beépítsék a Linux 3.0-ba. Érdekes, hogy a Linux közösség miatt a Microsoftnak javítani kellett a kód minőségén.

Kicsit más a helyzet azon az összegzésen, amely a módosított sorok száma alapján állítja fel a rangsort, ahol a Microsoft már jócskán elmarad a 11564 sorral a nagyobb közreműködők mögött, mint a Novell, Red Hat, IBM, vagy az Intel, amely 163232 kódsoron hajtott végre fejlesztést.

Ezeket az értékeket persze óvatosan kell kezelni. A kevés kódsort érintő változtatások ugyanolyan fontosak lehetnek, mint a sok sort érintőek. Az Intel módosított sorok számában elért „eredményét” is érdemes kritikus szemmel tekinteni, mivel az új isci meghajtó, aminek a fejlesztése ehhez a nagy mennyiségű kódsorhoz vezetett, túl korán került a rendszerbe és jelentős átdolgozásra, javításra szorul majd a későbbi verziókban.

Szólj hozzá!

Címkék: linux szoftver fejlesztés nyílt 3.0 forrás kódsor

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr863100259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása