HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

Tesztelték, mennyire nyíltak a mobilpiac szereplői

2011.08.16. 10:45 ecoka

A VisionMobile a saját fejlesztésű Open Governance Index elnevezésű irányelvei alapján tesztelte a mobilpiac nyílt forráskódú szereplőit, arra keresve a választ, hogy azok mennyire nyíltak. A mostani az első alkalom, hogy a mérést elvégezték.

A vizsgálatnak nyolc nyílt forrású projektet vetettek alá. Négy témacsoportot határoztak meg, amelyek alapján meghatározták a projektek nyíltságát. Egyaránt bevontak egy és több szponzor által támogatott projekteket a vizsgálatba, így terítékre került az Android, a Symbian, a Qt, a MeeGo, a Linux, a WebKit, a Mozilla és az Eclipse.
 
Hat hónapig tartott a projektek elemzése, ezalatt közösségi vezetőket, projekt képviselőket, akadémikusokat és nyíltforráskód-szakértőket egyaránt megkérdeztek. A kutatást részben a Webinos EU projekt szponzorálta: ennek célja egy olyan platform létrehozása, amely web alkalmazásokat szolgál ki mobil, PC, otthoni média és autógyártás területén egyaránt.
 
A kutatás eredménye alapján az Android lett a legkevésbé (23%) nyíltnak mondható nyílt forráskódú projekt, a táblázat élén pedig az Eclipse (84%) helyezkedik el. Az, hogy egy nyílt forráskódú projekt nyíltsága milyen befolyással van a sikerére egyelőre csak találgatás, bár az igaz, hogy a közösség felé nyíltabb rendszerek, mint az Eclipse, Linux, WebKit sikeresebbek.
 
Az Android rossz szereplése a teszten arra engedne következtetni, hogy sikertelen projekt, holott tudjuk, hogy az utóbbi időszak legsikeresebb nyílt forráskódú projektje. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egy nyílt forráskódú projekt zártsága vagy nyíltsága nincs semmilyen összefüggésben a sikerességével. Az Android sikeréhez ugyanis nagyban hozzájárult a Google anyagi ereje és híres fejlesztőcsapata. Az Android ráadásul nagy népszerűségnek örvend a mobilpiacon azok közt, akik konkurenciát akarnak állítani az Apple-lel szemben. Az Android tehát kakukktojás, mivel a teszt többi alanya azt a feltételezést támasztja alá, hogy a nyílt forráskódú projektek annál sikeresebbek, minél nyíltabbak a közösség felé.

 

Szólj hozzá!

Címkék: felmérés projekt nyílt szereplők forráskód mobilpiac visionmobile webinos

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr513157414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása