HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

Mi tesz egy szoftvert nyílt forrásúvá?

2011.08.29. 14:17 ecoka

Első megközelítésben könnyen megválaszolható kérdésnek látszik, érdemes azonban egy kicsit eltöprengenünk azon, hogy melyek azok a tényezők, amik alapján nyílt forráskódúnak nevezünk egy szoftvert.

Természetesen alapvető, hogy a forráskód hozzáférhető legyen. Érdekesebb szempont, amiben sok különböző nyílt forráskódú projekt eltér, a kívülről érkező kódmódosítások és hibajavítások befogadása. Ezen kívül a dokumentáció, a termék védjegyének tulajdonlása és a nyilvános kiadások ütemezése. A legérdekesebb tényező, ahol a legtöbb eltérés abban mutatkozik, hogyan kezeli egy projekt a külső módosításokat, ezzel együtt a közösséget, és hogy ez mennyire mond ellent annak, hogy egy projekt nyílt forráskódú-e.

Példaként megemlíthetjük a Zimbrát, ahol saját bevallásuk szerint a kód 99,5 százalékát a Zimbra alkalmazottai készítik, és a fejlesztés terén nem igénylik a közösség közreműködését. Ennek ellenére azonban a Zimbra forráskódja nyilvánosan hozzáférhető és bárki megtekintheti vagy letöltheti. A fejlesztés tehát majdnem teljesen házon belül folyik, mégis egyértelműen nyílt forráskódú projektről beszélünk.

Másik példa a SugarCRM. Itt is a forráskód fejlesztésének jelentős része házon belül marad, és a közösség inkább ráépülő programok és nem a forráskód fejlesztésében vesz részt. Ennek megváltoztatására egy kezdeményezés nyomán, három hónappal ezelőtt a GitHub-on elérhetővé tették a forrást, amely megkönnyíti a fejlesztések és hibajavítások közzétételét. A SugarCRM fejlesztése tehát sokáig a közösség nélkül folyt, és mint a Zimbra ez is egyértelműen nyílt forráskódú projekt.

A kérdés tehát az, hogy attól, hogy egy olyan szoftver, amelynek a fejlesztése lényegében zárt módon zajlik, de minden más tekintetben nyílt forrásúnak tekinthető, tekinthető e egészében nyílt forráskódúnak.

Szólj hozzá!

Címkék: szoftver projekt nyílt forráskód sugarcrm zimbra

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr383188033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása