HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

Open source - a nyitott motorháztető

2011.07.07. 18:01 Hapax legomenon

Képzeljük el, hogy egy más által készített, mondjuk egy website-ot üzemeltető szoftvert kell megvizsgálnunk, mielőtt élesítené a megbízónk. Tegyük fel, hogy a program eredeti írója olyan sorokat rejtett el benn, amely minden, a későbbi weboldalra regisztráló ügyfél adatait elküldi egy másik címre is. A feladat pedig éppen az, hogy ilyen rendellenes működési rutinokat kiszűrjünk.

Két úton érhetjük el, hogy egy ilyen problémára fényt derítsünk. Az egyik metódus technikailag meglehetősen komplex. Beállíthatjuk az oldalt egy ellenőrzés alatt tartott környezetbe, ahol minden kimenő és bejövő információt megvizsgálunk, feldolgozunk. Ez meglehetősen időrabló, komoly technikai szakértelmet igényel, és még csak nem is garantál 100 százalékos sikert.

A másik út a kód végigolvasása. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, nyílt forráskódú kell, hogy legyen a vizsgált szoftver, ahol a kód tisztán látható és szerkeszthető is – így nem csak megtaláljuk, de ki is javíthatjuk a hibát.

Ez két ok arra, hogy IT vásárlóként a nyílt forráskódú megoldások mellett döntsünk. Nem csak, hogy könnyebb a hibák felderítése, de a forráskód szerkesztésével ki is javíthatjuk azokat. Természetesen nincs idő minden szoftver auditálására, de a kód gyors átfutása is megszólaltathatja a vészharangot, amennyiben kusza, rendezetlen a kód, vagy nyilvánvalóan szükségtelen kimenő linkeket találunk benne stb.

Mivel ilyenfajta belelátásunk nincs a kereskedelmi szoftverekbe, így nem tudhatjuk, hogy milyen háttérfolyamatok mennek, amíg fut a program. Ezeknek a szoftvereknek a védelme ráadásul indokolatlannak is tűnik. A nyílt forrású programokkal ellentétben, amelyeknél nem mondanak le a szerzői jogokról, csupán olvasási és szerkesztési jogot adnak a kódhoz, a kereskedelmi szoftverek leginkább egy olyan autóhoz hasonlítanak, amelynek a motorházteteje le van hegesztve. Így amikor olajszint ellenőrzésre van szükség, el kell mennünk a gyártóhoz és jó pénzért megvizsgáltatni velük.

A legfőbb érvük, hogy ha belenéznénk a motorházba, akkor azonnal mehetnénk és megépíthetnénk saját autónkat. Bár az autónk motorháztetejét ki tudjuk nyitni, a legtöbb alkatrészről azt se tudjuk mire való. Nincs meg a tapasztalatunk, hozzáértésünk és képességünk, hogy akár csak megpróbáljunk egy autót építeni. Bízunk abban, hogy a gyártók sokkal jobban tudják nálunk, hogyan kell egy autót építeni. Hasonlóképpen feltételezzük azt is, hogy a Microsoft, vagy az Apple sokkal többet tud operációs rendszerek építéséről, mint mi. Ennek ellenére zárva tartják a motorháztetőt.

Az Apache Web szerver például uralja az internet csúcs szervereit, több mint 60 százalékban használják, az arány pedig egyre nő. Nyílt szoftver, mégsem áll neki senki a saját webszerverét lekódolni, mert elégedett a szolgáltatásaival. A Microsoft 17 százalékos részesedése az internet szerverek körében pedig egyre csökken.

A nagy szoftvercégek felfedezni látszanak ezt a hozzáállást és egyre több nyílt forrású termékkel állnak elő, de még bőven van még hova fejlődni.

Szólj hozzá!

Címkék: open apache nyílt source forráskód

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr593047910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása