HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

Szabadalmi csatározások

2011.09.05. 10:44 tuxman

A platformok, cégek, alkalmazások, megoldások frontján sok esetben nem kizárólag az ár, a program minősége, vagy annak széleskörű szolgáltatatásai játsszák a főszerepet, néha az ügyvédek, jogászok is aktív szereplők lehetnek. Ha csak pár évet nézünk vissza az időben, sok esetben voltunk már tanúi olyan felvásárlásnak, ahol éppen kulcsfontosságú megoldást, annak szabadalmait tudták egy akvizícióval megszerezni, bekebelezni.

Egyre inkább jellemző, hogy egyfelől a technológiákat, megoldásokat kifejlesztő vállalat megelégeli a kialakult helyzetet, döntésre jut, és megpróbál jogi úton is fellépni az általa jogsértőnek vélt megoldásokkal, lemásoltnak vélt eszközökkel szemben - például az Apple-Samsung vagy a Microsoft kontra Motorola csörtében. Nem mentesek az effajta pereskedésektől a nyíltforráskódú platformok, szoftverek sem, elég ha az Android Java megoldása ellen benyújtott Oracle keresetre gondolunk.

Ennek fényében néhány szakértő - köztük a VMWare igazgatója, Paul Maritz - úgy véli, hamarosan a Facebook is kénytelen lesz hasonló háborúskodásba bocsátkozni, ha rövidesen nem teszi meg a szükséges védelmi lépéseket. A fiatal, néhány éves cégek jellemzően nem rendelkeznek túl sok szabadalommal, szemben az olyan régi óriáscégekkel, mint például a Microsoft, Oracle vagy az IBM, amelyek stratégiai okokból is alaposan körülbástyázták magukat ilyenekkel, természetesen nem kevés összeget invesztálva erre a célra. Az USA Szabadalmi és Védjegy Hivatala szerint a Facebook mindössze 12 szabadalommal rendelkezik, kisebb versenytársai pedig még ennél is szerényebben vannak felvértezve: semennyi vagy maximum csak 1-2 szabadalom birtokosai.

A közösségi média területe hihetetlen fejlődésen esik át napjainkban, és ezen a területen is komoly harcok dúlnak, ám szabadalmi szempontból állítólag kifejezetten gyenge a cégek ehhez kapcsolódó szabadalmi portfóliója. Elképzelhető, hogy a Facebook és a Google+ csatája sem kizárólag a kínált szolgáltatások, vagy a felhasználók magasabb száma alapján dől majd csak el, hanem emellett egy szabadalmi háborúban is rákényszerülnek arra, hogy megütközzenek egymással.

A szabadalmi ügyek megítélése egyébként kifejezetten nehéz terep, a helyzet sokszor rettentően bonyolult, sok állítás nehezen bizonyítható, nem ritkán évekig elhúzodik a procedúra, számos esetben pedig még világosnak látszó felállás esetében is megjósolhatatlan döntés, bírói ítélet születhet, ami viszont nagyban befolyásolhatja egy-egy konkrét termék vagy technológia jövőjét. A nyíltforráskód esetében is kevés az ingyenes és nyíltforráskódú cimke, emellett szükséges és fontos, hogy a szabadalmak területén is megszülessenek az ide tartozó határozott, biztonságos hátteret adó lépések. Emlékezetes, hogy a Google korábban még igen kevés mobil eszközökkel kapcsolatos szabadalommal rendelkezett, míg a Motorola Mobility felvásárlásával aztán egyúttal 17 ezer ilyen szabadalom is a birtokába került. 

Szólj hozzá!

Címkék: facebook szabadalom nyíltforráskód

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr803203651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása