HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

A szabad szoftver lehet a modern gazdaság hajtóereje

2011.10.20. 10:05 tuxman

Mit tartogat számunkra a Free Open Source Software (FOSS), egyáltalán milyen lehetőségeket kínálhat számunka a szabad szoftver a jövőben?

Manapság már komoly munkahelyek is keresik, szippantják fel azokat a tehetséges fiatalokat, akik jártasak a nyíltforráskódú alkalmazások területén, a szoftverfejlesztésben. A Google, az Amazon, vagy akár az IBM is keresi az ilyen szakembereket, vagyis egyáltalán nem marginális, vagy hasznavehetetlen az ilyen tudás. Mindenfajta fejlesztésnél fontos a kód tervezése, írása, karbantartása jó minőségben, és az újrahasználhatóságot figyelembe véve készüljön, ám a zárt forráskódú fejlesztéseknél nem láthatjuk a forrást, a fejlesztőkkel titoktartási nyilatkozatot iratnak alá. A nyíltforráskódnak az is az egyik előnye, hogy a szabad hozzáférés és szabad használat miatt lehet belőle tanulni, lehet vele kísérletezni.

A nyíltforráskódú alkalmazások is egyre inkább képesek bizonyítani, az utóbbi időben különösen a sebesség növekedése terén voltak sikeresek. Az egyik kiemelt terület, ahol komoly kódolás és összehangolt munka zajlik, a Linux kernel fejlesztése. A FOSS ma már tudatosan igyekszik olyan képzéseket szervezni, tartani, amelyek segítségével az utánpótlást, a fejlesztők következő generációját lehetne kinevelni és toborozni.

Ha ilyen fejlesztésekben szeretnénk dolgozni, ilyen munkahelyet keresünk, akkor fontos a magas színvonalú programozási tudás, az alkalmazkodási képesség, a fejlesztéseknél pedig főként a beágyazott-, a mobil- és a felhő technológiák alapos ismerete lehet előny. Nem árt, ha van a jelöltekben képesség arra is, hogy tudjanak bánni az emberekkel, képesek legyenek egy projekt vezetésére.

Holger Dyroff, a SUSE üzletfejlesztési alelnöke szerint a jövőben komoly kereslet lesz a nyílt forráskóddal kapcsolatos innovatív tudásra, képességekre az olyan területeken, mint a Linux vagy például a Cloud alapú fejlesztések. Dyroff akár két számjegyű növekedést is el tud képzelni ezeken a feltörekvő területeken, ahol véleménye szerint a nyíltforráskódú fejlesztések egyre jobban kiveszik a részüket a mobil technológiák, valamint a közösségi hálókkal kapcsolatos projektekben is. Természetesen elismeréssel nyilatkozott az önkéntességről és a közösségi részvételről is, ám ezek mellett számos területen van létjogosultsága az alkalmazott, fizetett munkatársaknak, fejlesztőknek is. Ha valaki ilyen munkával szeretne foglalkozni, azoknak a LibreOffice projekt, az Ubuntu, SUSE és Fedora disztribúciók, illetve a Dreamwidth háza táján érdemes körülnéznie.

Szólj hozzá!

Címkék: google linux open oktatás amazon ibm suse development source

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr23316928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása