HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

Miben új a Linux 3.0?

2011.08.08. 12:28 Hapax legomenon

Nemrég megjelent a Linux kernel új, 3.0 verziója. Az atya, Linus Torvalds szerint csak egy rutinfrissítés és a változtatások mértéke nem indokolja a verziószám ilyen jelentős változását, érdemes azonban kicsit mélyebben betekinteni a 3.0 frissítéseibe.

A nemrég 20-ik születésnapját ünneplő Linux, amely eddig 39 nagyobb kiadást élt meg, új nevet kapott. A korábbi 2.6-os verzió sok simítgatáson esett át, aminek köszönhetően az alverziószámok elszaladtak, így nehezen követhetővé vált a változatok aktualitása.

Az indulás nem volt zökkenőmentes. Július 19-re tervezték a stabil változat kiadását, ám az utolsó pillanatban találtak még egy fájlnevek kezelésével kapcsolatos hibát, így végül csak 22-én reggel került ki a kernel.org-ra a 3.0 stabil verziója. A 3.0-ban a driverek kétharmada változott és sok hibajavítást is tartalmaz, mégse számítsunk semmi áttörőre vagy speciális új funkcióra, írta Torvalds a Linux Kernel levelezőlistáján. 

Azért érdemes végigfutni a jelentősebb újdonságokon. Fejlettebb támogatás készült a BTRFS fájlrendszerhez, van például automatikus töredezettségmentesítés. Megvalósították a natív Dom0 jogosultság biztosítását Xen hypervisornak, így elsődleges rétegként futtatható a Xen hypervisor, ami a vendég operációs rendszer teljesítményének javulását eredményezi. A vezeték nélküli csatlakozás fejlesztéseként Wake on WLAN megvalósítást tartalmaz a kernel. Bekerült a setns() rendszerhívás, amivel könnyebben kezelhetők a könnyű virtualizációs rendszerek. Olyan új hardvereket támogat a 3.0, mint a Microsoft Kinect és az AMD Llano Fusion APU.

Ezek azok a változások, amelyeket apróbbnak és jelentéktelennek tartanak a fejlesztők. Éppen az a jelentős, hogy jelentéktelennek tartanak ilyen volumenű frissítéseket, és ez a hozzáállás az, ami éretté teszi ezt a 20 éves operációs rendszert. 

Szólj hozzá!

Címkék: linux nyílt forráskód dom0

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr863133758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása