HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

Android: nyíltforráskódú siker, vagy a szabadalmi háborúk áldozata?

2011.10.27. 09:39 tuxman

Nem sima és egyenes út vezet a siker felé az Android mobiloperációs rendszer esetében, bár éppen a múltkor számoltunk be arról az örvendetes eseményről, hogy a tervek szerint az új 4.0-s verzió forráskódját megnyitják. Ám ha a szabadalmak, és az ezzel kapcsolatos csatározások felől közelítünk, sokkal kevésbé szívderítő a látvány.

Főhet a Google feje, több nagykaliberű ellenséget is magáénak tudhat. Mint ismeretes, Steve Jobs, Apple vezér nem régiben történt halála kapcsán került ismét reflektorfénybe az a tény, hogy Jobs köztudottan igyekezett minden megtenni a nagy mobil OS versenytárs ellen. Fő érve az volt, az Android egy tőlük lopott termék, és ezzel kapcsolatban egészen pontosan úgy fogalmazott: "I'm going to destroy Android". Köztük a perek azóta is folyamatosan zajlanak, kimenetelük és végkifejletük egyelőre bizonytalan.

Nem kisebb ellenfél azonban az Android életében a Microsoft sem, ott tulajdonképpen az a helyzet, hogy a Microsoft már olyan sok szabadalom, patent birtokosa, hogy tulajdonképpen a forgalomba hozott Androidos készülékgyártók mintegy fele inkább fizet nekik jogdíjat, mintsem bizonytalan szabadalmi vitákba keveredjen. Éppen a napokban hoztak tető alá egy újabb megállapodást, ami immár a tizedik Androiddal kapcsolatos ilyen, így mostantól a Compal Electronics gyártó is csatlakozott ehhez a szabadalmi programhoz. Sokak szerint a Microsoft Androiddal kapcsolatos bevétele nem csak a saját Windows Phone 7-ből származó, de még a Google Androidos bevételét is meghaladja, így tulajdonképpen a haszon legnagyobb része az ő zsebükbe vándorol.

Az Android mellett az Ubuntu Linux és a Chrome OS is célpont a Microsoft ügyvédeinek szemében, akik jogi úton is igyekeznek minden lehetőséget megragadni a potenciális ellenfelek mozgásterének szűkítésére, anyagi függőhelyzetben tartására - például stratégiai licencvásárlásokkal.

Sokan ezt a hozzáállást egészen egyszerűen egyfajta "szabadalmi hiénaságnak" aposztofálják, de még a kevésbé markáns vélemények szerint is sajnálatos módon az innováció a legfőbb vesztese ennek a folyamatos, és iparszerűen végzett szabadalmi háborúskodásnak. Nyilvánvaló, hogy mindez nem csak az Androidról szól, hanem az események kimenetele minden nyíltforráskódú megoldás, fejlesztés számára fontos és érdekes, hiszen innovatív munkájáért mindenki saját maga szeretné learatni a babérokat. Mindenesetre elmondhatjuk, még nehéz küzdelmek előtt áll a nyíltforráskódú mobil OS zászlóshajója.

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft apple per szabadalom android

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr123330686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása