HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

Az open source és a cloud

2011.06.07. 21:38 Hapax legomenon

A Bostoni Red Hat Summit, amelyre több mint 2500 fejlesztő és szoftveripari vezető látogatott el, a felhővel foglalkozott, illetve arról, hogy bezárul, vagy nyílt játéktér marad.

A közeljövőben derül ki, hogy a felhő használata milyen irányba fejlődik majd. A jelenlegi helyzetből két jövőkép látszik kibontakozni a felhővel kapcsolatban. Az egyikben feloszlik a felhő több, ma is nagy szoftvercég területévé, ahol továbbra is a megszokott módon, pénzért kínálják majd a szoftvereiket, a másik kép pedig egy open source-os Kánaán. Nyilvánvaló, hogy létezhet egy egészséges középút is, de vajon merre haladnak ma a dolgok?

Több cég kínál fizetős szolgáltatásokat a felhőben, ez viszont pont a felhővel kapcsolatos szabadságérzetet veszélyezteti. Ezzel ugyanis lekötjük magunkat egy adott szolgáltatásnál, amely modell kísértetiesen emlékeztet az 1980-as évek számítástechnikai infrastruktúra modelljére. Az ugyanis, hogy a szolgáltatásokat megvalósító hardver ott van mellettünk, vagy kint van a felhőben, indifferenssé válik. A szolgáltatók ráadásul lassan elkezdhetnek árat is emelni, ahogy egyre tisztábbá válik előttük, hogy hozzájuk kötődnek az ügyfeleik. A fejlesztő csoportok számára sem egy egységes fejlesztési terület alakul ezzel ki, hanem több zárt halmaza azoknak. Amennyiben a felhő nem marad nyitott a felhasználók számára, úgy a szolgáltatókhoz kerül minden haszna és nem a felhasználók élvezhetik előnyeit. Hogyha a következő időszak (amely Jim Whitehurst szerint a következő 2 év) azt hozza, hogy a felhő zárt üzletté válik, akkor a költségek növekedésén túl, a megoldás rugalmassága is elvész, vagy legalábbis drasztikusan lecsökken.

A felhő alapvető célja az lenne, hogy minél több szolgáltatás, szoftver, amelyet eddig meg kellett vásárolnia az ügyfeleknek jelentős összegért, kikerüljön a felhőbe, ahol olcsóbban hozzáférhetőek ezek a megoldások. Legfőbb előny, hogy a felhasználó cégeknek nem is kell rendelkezniük a megvalósító hardverrel. Jelenleg azonban a felhő egy üzletileg igen jövedelmező terepnek látszik a szolgáltatók számára, és pont ez a helyzet eredményezheti azt, hogy a most nyílt, lehetőségekkel teli terület, amely kedvező szolgáltatásokat nyújt a felhasználóknak, bezárul.

Hogyha a felhő nyitott játéktér marad, akkor az a nyílt forrású szoftvereknek és azok fejlesztőinek, felhasználóinak lesz ideális. Ugyanis kialakul egy verseny a fejlesztők közt, mivel adott környezetre kell a legjobb megoldásokat kínálni, amelyek kielégítik a fogyasztói igényeket is. A nyílt forrású megoldások jelenleg jó pozícióban helyezkednek el a felhőben és versenyben vannak a fizetős szolgáltatásokkal. A hibrid rendszerek, amelyek olcsón, vagy ingyen nyújtanak szolgáltatást, de például a támogatásért már komolyabb összeget kérnek, egyfajta megoldás jelenthetnek az egyelőre felhőktől takart jövőben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr272965922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása