HTML

Facebook

Címkefelhő

alfresco (2) android (2) fejlesztés (2) felhő (3) forrás (2) forráskód (9) google (2) konferencia (2) libreoffice (4) linux (11) microsoft (3) mobil (2) novell (2) nyílt (11) open (7) oracle (2) projekt (3) source (7) sugarcrm (3) suse (5) szabadalom (3) szoftver (4)

Utolsó kommentek

Nyílt Forráskód Blog

A nyílt forráskód kifejezés a programok forráskódja elkészítésének és elérhetővé tételének elméletére, valamint gyakorlatára vonatkozik. A felhasználók és fejlesztők hozzáférhetnek a szoftverek alapvető tervezési szolgáltatásaihoz, ez lehetővé teszi számukra a szoftver részeinek módosítását, modulok hozzáadást, és a teljes rendszer továbbterjesztését. A nyílt forráskódú mozgalom kiterjedt együttműködői körrel bír. Az oldal a nyílt forráskódú szoftverek használatának népszerűsítését tűzte ki célul.

Készen állunk a változásra?

2011.07.01. 13:53 Hapax legomenon

Világszerte egyre nagyobb teret nyernek a nyílt forráskódú megoldások. Minden cég igyekszik költséghatékonyabb és környezetkímélőbb megoldásokkal kiváltani jelenleg használatban lévő eszközeit, a megoldást pedig a nyílt forráskódú szoftverek jelenthetik.

A nyílt forráskódú megoldások bevezetésekor a legtöbb esetben nem kell lemondanunk semmiről, sőt időnként még többet is kapunk. A nyílt forráskódú megoldások képesek megvalósítani ugyanazokat az elvárt funkciókat, amiket eddig licencköteles szoftverekkel valósítottunk meg. A nyílt forráskódú alkalmazások általában kisebb hardverigényűek, így kisebb fogyasztással is működnek, ezért olcsóbbak és környezetkímélőbbek.

A Novell 2011 első félévében végzett felmérése arra kereste a választ, hogy a Magyarországon lévő vállalatok jelenlegi és jövőbeni elképzeléseiben mekkora szerepet kapnak a nyílt forráskódú megoldások. A személyes, telefonos vagy internetes interjúkkal informatikai vezetőket kerestek meg a kormányzati és üzleti szférából egyaránt.

Az első kérdőívvel azokat szólították meg, akik rendelkeznek már nyílt forráskódú infrastruktúra megoldásokkal, a kérdés pedig arra vonatkozott, hogy milyen okok miatt vezették be azokat. A válaszadók majdnem 70 százaléka a költséghatékonyság miatt választotta a nyílt forráskódú megoldásokat, nem csoda, hiszen ez a legnagyobb előnye ezeknek a szoftvereknek. Érdemes kiemelni azonban azt is, hogy majdnem 50 százalék válaszolta azt, hogy stabilitása és megbízhatósága miatt tért át a nyílt szoftverekre, 27 százalék pedig a biztonságot is kiemelte, mint előnyt.

A második kérdőív ugyanezeket a kérdéseket tette fel olyan vállalatoknak, amelyek tervezik a jövőben, hogy nyílt forráskódú termékekre váltanak. A válaszok eloszlása nagyon hasonló volt. Itt is elsősorban a költséghatékonyságot nevezték meg ezeknek a megoldásoknak az előnyeként, de itt is a válaszadók nagy aránya emelte ki a stabilitást, megbízhatóságot és biztonságot.

Két másik, specifikusabb kérdés is szerepelt a kérdőívben, mégpedig az, hogy tervezik e a megkérdezettek, hogy részlegesen vagy teljesen átállnak Linux Desktop, illetve OpenOffice vagy LibreOffice használatára. Mindkét esetben körülbelül 31 százalék válaszolta azt, hogy amennyiben egy rendszerfelmérés kimutatná az átállás előnyeit, megfontolnák. 8 százalék használ már Linux Desktopot, 14 százalék pedig valamelyik nyílt irodai csomagot. A válaszok alapján ezen termékek 1 éven belül kétszer annyi, 3 éven belül háromszor annyi cégnél kerülnek bevezetésre.

A magyarországi vállalatok ugyan még bátortalanul, de elindultak a nyílt forráskód világa felé. Remélhetőleg a szervertermekből kitörve egyre gyakrabban az asztali munkaállomásokra is kiterjed majd ezeknek a megoldásoknak a bevezetése.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiltforraskod.blog.hu/api/trackback/id/tr513030115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása